********** Let op! maandag 23 december, dinsdag 24 december (tot 16:00 uur) en vrijdag 27 december is de apotheek gewoon GEOPEND**********

woensdag 25 en donderdag 26 december is de apotheek gesloten

 

 

Het online bestellen van uw medicatie gaat via MijnGezondheid.netVia MijnGezondheid.net kunt u geheel kosteloos uw geneesmiddelen dossier inzien, medicijnen herhalen, een vraag stellen aan uw apotheker, een bijsluiter inzien of printen en een medicatiepaspoort printen.

Na aanmelding op MijnGezondheid.net kunt u op uw smartphone of uw iPad ook uw medicatie dossier inzien, uw medicatie bestellen, een medicijnwekker instellen of een bijsluiter van uw medicatie inzien via de gratis app MedGemak.MEDGEMAK

Om in te kunnen loggen op MijnGezondheid.net heeft u een DigiD code nodig. Voor de MedGemak app is alleen de eerste keer een inlog met DigiD op MijnGezondheid.net noodzakelijk, daarna kan met een pincode snel uw dossier geopend worden. Klik hier voor een handleiding om de app te installeren.

 

Gildenplein 7
1967 KL Heemskerk

Tel: 0251 23 08 42
Fax: 0251 25 33 17
E-mail: broekpolderapotheek@ezorg.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

nandrolon

Nandrolon behoort tot de anabole steroïden. Het versterkt de botten en het verhoogt de hoeveelheid rode bloedcellen.

Artsen schrijven nandrolon voor bij ernstige botontkalking na de overgang en bij bloedarmoede.

Wat doet nandrolon en waarbij gebruik ik het?

Botontkalking

Er hoort steeds een evenwicht te zijn tussen opbouw en afbraak van botten. Bij botontkalking (osteoporose) is de afbraak sterker dan de opbouw, waardoor de botten brozer worden. Broze botten kunnen eerder breken en de wervels van de ruggengraat kunnen inzakken. Ingezakte ruggengraat kan erg pijnlijk zijn.

U merkt zelf niet dat u botontkalking heeft. Bij twijfel over uw kans op botontkalking, kan de arts met een botdichtheidsonderzoek controleren hoe stevig de botten zijn.

Oorzaken
Botontkalking kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is de overgang bij vrouwen. Dit komt doordat het lichaam dan minder oestrogenen maakt. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die ook zorgen voor een evenwicht tussen de opbouw en de afbraak van botweefsel. Hoe minder oestrogenen, hoe zwakker de botten.

Behandeling
Bij botontkalking schrijven artsen meestal eerst bisfosfonaten voor. Nandrolon is geen eerste keus medicijn bij botontkalking en wordt alleen voorgeschreven bij ernstige botontkalking op oudere leeftijd waarbij andere medicijnen onvoldoende werken.

Effect
Nandrolon zorgt voor meer opbouw van spieren en botten. Hierdoor worden de botten sterker en breken ze minder snel. Bij vrouwen na de overgang met botontkalking zijn tijdens het gebruik van nandrolon sterkere botten gemeten. Ook kunnen de pijnklachten minder worden. Een injectie met nandrolon werkt ongeveer 3 weken.

Lees meer over botontkalking . “

Bloedarmoede

Verschijnselen en oorzaak
Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een tekort aan rode bloedcellen. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof via het bloed naar de rest van het lichaam. Bij een tekort aan rode bloedcellen kan het bloed onvoldoende zuurstof vervoeren. Waardoor u zich extreem moe kunt voelen.

Een tekort aan rode bloedcellen kan bijvoorbeeld ontstaan bij bepaalde nierziekten, bij bepaalde ziekten van het beenmerg, bij chemotherapie tegen kanker, bij bepaalde medicatie bij hiv-infectie en bij extreem bloedverlies bij een operatie.

Effect
Nandrolon wordt gebruikt bij bloedarmoede die veroorzaakt wordt door nierziekten of door ziekten van het beenmerg. Nandrolon helpt het lichaam om nieuwe rode bloedcellen en bloedplaatjes te maken. Hierdoor stijgt de hoeveelheid rode bloedcellen en bloedplaatjes weer. Een injectie met nandrolon werkt ongeveer 1 week.

Lees meer over bloedarmoede . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Acne (vette huid met puistjes).

  • Haaruitval en meer lichaamsbeharing.

  • Meer zin in seks.

  • Blauwe plek of zwelling op de injectieplaats.

  • Huiduitslag en jeuk.

  • Plasklachten

  • Vasthouden van vocht (oedeem). U kunt dit merken aan dikke enkels en benen en als u zwaarder bent geworden.

    Hierdoor kunt u ook een verhoogde bloeddruk krijgen. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

  • Verhoogde cholesterol en vetten in het bloed. Als u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren.

    Een bepaald soort vetten, triglyceriden, kan zich ophopen in de bloedvaten.

  • Psychische klachten, zoals onrust, slaapproblemen en agressief gedrag.

    Deze klachten kunnen optreden als u voor een langere tijd een grote hoeveelheid (hoge dosering) van dit medicijn gebruikt. Raadpleeg uw arts als u deze klachten heeft.

  • Kan een aanval van acute porfyrie uitlokken. Acute porfyrie is een stofwisselingsziekte waarbij u aanvallen krijgt van buikpijn, overgeven, koorts en hartkloppingen.

    Heeft u acute porfyrie? Geef dit dan door aan uw apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende medicijnen niet krijgt.

  • Heeft u borstkanker? U kunt dit medicijn beter niet gebruiken bij borstkanker, ook bij mannen.

    Overleg met uw arts.

  • Bij mannen: vergrote prostaat

    Raadpleeg uw arts als u problemen krijgt met plassen.

  • Bij mannen: langblijvende stijve penis die pijnlijk is.

    Raadpleeg uw arts als u hier problemen mee ervaart.

  • Bij mannen: verminderde zaadcellen.

    Hierdoor kan een man minder vruchtbaar zijn.

  • Bij vrouwen: mannelijke kenmerken, zoals haargroei in het gezicht en op het lichaam, een zwaardere stem, kleinere borsten, kaalheid en meer spiermassa.

    Deze klachten kunnen optreden als u voor een langere tijd een grote hoeveelheid (hoge dosering) van dit medicijn gebruikt. Raadpleeg uw arts als u deze klachten heeft.

  • Bij vrouwen: ongesteldheid problemen.

    Hierdoor kan een vrouw minder vruchtbaar zijn.

  • Bij vrouwen: grotere clitoris.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik nandrolon gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Nandrolon kan de werking van acenocoumarol en fenprocoumon versterken. Meld het aan de trombosedienst als u nandrolon gaat gebruiken. Geef ook aan de trombosedienst door als de dosering van nandrolon wijzigt of als u stopt met nandrolon.
  • Medicijnen die de werking van het mannelijk geslachtshormoon remmen, zoals abirateron, bicalutamide, dutasteride, enzalutamide, finasteride en nilutamide. Nandrolon kan ervoor zorgen dat deze medicijnen minder goed werken. En andersom kan nandrolon ook minder goed werken door deze medicijnen. Overleg hierover met uw arts. Uw arts schrijft mogelijk een ander medicijn voor.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor de ontwikkeling van de baby. Het kan zorgen voor mannelijke kenmerken bij de baby. Het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u dit medicijn gebruikt. Wordt u toch zwanger? Vertel dit dan direct aan uw arts. Gebruikt u dit medicijn en wilt u binnenkort zwanger worden? Overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Injectie in de spieren: Uw arts of verpleegkundige zal de injectie geven. Bijvoorbeeld in uw bil, bovenbeen of bovenarm.

Wanneer?

  • Botontkalking: 1 keer per 3 weken.
  • Bloedarmoede: 1 keer per week.

Hoe lang?
In het algemeen moet u erop rekenen dat u dit medicijn gebruikt zolang u bloedarmoede of botontkalking heeft.